Valaisevat vaihtoehdot: Led lamppu ja muut lampputeknologiat

Energiatehokkaan valaistuksen valinta kannattaa, sillä pitkän käyttöiän ansiosta se maksaa itsensä takaisin säästäen samalla energiaa. Energiatehokkaalla valaistuksella on mahdollista säästää rahaa sähkölaskussa. Energiansäästölampuilla voidaan saavuttaa hehkulamppuja pidempi käyttöikä. Led-lamput ovat vielä pidempi-ikäisiä, ja ne voivatkin toimia parhaillaan jopa 50 kertaa niin pitkään kuin perinteiset hehkulamput.

Valaistuksella pystyt vaikuttamaan paljon kotisi tunnelmaan ja sisustukseen, ja siksi siihen kannattaakin panostaa. Valon määrää, suuntaa sekä värilämpötilaa muuttamalla voidaan tilan luonnetta ja tuntua muuttaa ja säädellä halutuksi.

Lue tästä oppaasta lisää erilaisista lampputeknologioista ja valitse kotiisi sopivat lamput tarpeesi ja mieltymystesi mukaan.

Led lamppu

Valitse sopiva lampputyyppi käyttökohteen ja ominaisuuksien perusteella

Eri valaisimiin sopii erilaisia lampputyyppejä, ja on tärkeää valita oikea lamppu käyttökohteen ja ominaisuuksien perusteella. Esimerkiksi led-lamput sopivat lähes jokaiseen käyttökohteeseen kotona ja pihavalaistuksessa. Ledien kohdalla teknologia on kehittynyt paljon viime vuosien aikana. Sen ansiosta ledit tuottavat tasaista valoa halutuilla ominaisuuksilla. Aikaisemmin suositut energiansäästölamput ovat väistymässä ledien tieltä. Energiansäästölamput ovat teknisesti pienoishehkulamppuja. Niiden ominaisuudet eivät yllä ledien tasolle, ja usein niiden käyttöikä on myös ledejä matalampi.

Valaisinlamput ovat erilaisia muotoja ja kokoja, mukaan lukien perinteiset lamput, pallovalot, kynttilälamput ja muut. Valitse lampun muoto ja koko ottaen huomioon valaisimen tyyppi ja tarkoitus. Esimerkiksi riippuviin valaisimiin, joiden lamppu on esillä, sopii hienosti koristeellinen lamppu, jossa hehkulanka on esillä. Tällaisella polttimolla pystytään entisestään tehostamaan valaisemen estetiikkaa.

Lampun malli määräytyy valaisimen mukaan. Joihinkin valaisimiin sopii ainoastaan tietyn mallinen lamppu, toisiin taas voi valita mallin vapaammin.

Tarkista lampun kanta

Kun olet vaihtamassa lamppua uuteen, on ensinnäkin tärkeää tarkistaa oikea lampun kanta. Kantatyyppejä on olemassa lukuisia erilaisia. Niitä kuvataan yleensä kirjaimen ja numeron yhdistelmällä.

  • E27 ja E14 ovat kierteellisiä kantoja. Näistä ensimmäinen on isompi, ja ylivoimaisesti yleisin kanta lampuissa. E-kirjaimen jälkeinen numero viittaa kannan halkaisijaan millimetreissä.
  • G-kirjaimella alkavat kannat (G4, G9, GU4, GU5.3, GU10) ovat nastakantaisia lamppuja, jotka yleensä työnnetään paikalleen. Numero kirjaimen jälkeen kertoo kantojen etäisyyden toisistaan. Nastakantaiset lamput ovat perinteisesti olleet halogeenilamppuja, mutta nykyään saatavilla on myös led-versioita.
  • T-kirjaimella alkavat kannat (T5, T8) ovat loisteputkityyppisiä valaisimia, jotka ovat yleisiä erilaisissa kattovaloissa. Putkia on saatavilla sekä loisteputki- että led-tekniikalla. Putkivalaisimien kohdalla on hyvä kiinnittää huomiota myös lampun pituuteen, yleisiä pituuksia ovat 60 sekä 120 cm.

Tarkista valaisimeesi sopiva kantatyyppi ja valitse lampun kanta sen perusteella.

Valitse riittävä valon määrä

Valon määrää eli valovirtaa mitataan lumen-yksiköllä (lm). Lampun teho eli wattimäärä kertoo lampun kuluttamasta tehosta, eikä se anna suoraan tietoa valon määrästä. Esimerkiksi energiansäästölampun valovirran tulisi olla vähintään 800 lumenia, jotta se vastaisi 60 watin hehkulamppua. Jotta uuden lampun valon määrä olisi riittävä, kannattaa varmistua vanhan lampun valovirrasta ja valita uusi lamppu sen perusteella. Jos haluat johonkin kohteeseen lisää valoa, kannattaa valita suuremman lumen-määrän omaava lamppu.

Valitse sopiva värisävy

Valaisimien värisävyt vaihtelevat lämpimästä valkoisesta viileään valkoiseen. Lämpimän valkoiset sävyt (esim. 2700K) tuottavat pehmeää ja kodikasta valoa, kun taas viileät valkoiset sävyt (esim. 5000K) tuottavat kirkkaampaa ja virkistävämpää valoa. Värisävy vaikuttaa paljon tilan tunnelmaan, joten värisävy kannattaa valita sen mukaan. Työtilaan sopii kylmempi valo, oleskelutilaan kannattaa valita lämpimämpi sävy.

Esimerkkejä eri lamppujen värilämpötiloista:

  • Hehkulamppu 2 700 K
  • Halogeenilamppu 3 000 K
  • Pienoisloistelamppu 2 700 – 4 000 K
  • Loistelamppu 2 700 – 6 500 K
  • Led-lamppu 2 700 – 6 500 K
  • Päivänvalo 5 500 K

Led lamppu on usein energiatehokkain

Energiatehokkuus on tärkeä tekijä lampun valinnassa. LED-lamput ovat yleisesti ottaen todella energiatehokkaita. Ne kuluttavat sähköä murto-osan verrattuna perinteisiin hehku- ja halogeenilamppuihin. Uutta lamppua valitessa kannattaa kiinnittää huomiota lampun energiamerkintään, ja valita mahdollisimman energiatehokas vaihtoehto.

Esimerkkejä eri lamppujen energiankulutuksesta

LamppuValovirta (lm)Kulutus (kWh)
Hehkulamppu 40 W4500,04
Hehkulamppu 60 W8000,06
Loisteputki 18 W13500,02
Energiansäästölamppu 11 W6200,01
Energiansäästölamppu 18 W12000,018
Led 3,4 W4700,0034
Led 7 W8000,007
Led 13 W15210,013
Eri tyyppisten lamppujen valovirta ja energiankulutus

Myynnissä olevista lampuista löytyy aina pakollinen EU:n energiamerkintä. Uusi energiamerkintä otettiin käyttöön syksyllä 2021. Siinä lamput on luokiteltu luokkiin A – G, joista A on energiatehokkain luokka, ja G luokittelun huonoin energiankulutuksen kannalta. Energiamerkinnästä löytyy myös tieto lampun energiankulutuksesta 1 000 käyttötuntia kohden kilowattitunneissa.

Lampun käyttöikä vaihtelee – Led lamppu usein pitkäikäisin

Toinen tärkeä tekijä on lampun käyttöikä. Perinteisillä hehkulampuilla on melko lyhyt käyttöikä modernimpiin vaihtoehtoihin, kuten LED-lamppuihin. Led lamppujen käyttöikä lasketaan yleensä kymmenissä tuhansissa tunneissa. Tämä tietysti vähentää lamppujen vaihtamisen tarvetta säästäen samalla luotoa. Vaikka LED lamput ovatkin yleisesti hieman kalliimpia kuin esimerkiksi hehkulamput, maksavat ne itsensä takaisin pidemmän käyttöikänsä ansiosta

Tutustu älyvalaistusvaihtoehtoihin

Älyvalaistus on yhä suositumpaa viime vuosina. Nämä lamput voidaan ohjata etänä älypuhelimen sovellusten avulla tai integroida ääniohjaajiin, kuten Amazon Alexaan tai Google Assistantiin. Älylamput tarjoavat ominaisuuksia, kuten himmennys, värinmuutoskyvyyden, ajoituksen ja jopa integraation muiden älykotilaitteiden kanssa. Älyvalaistus tarjoaa lisää mukavuutta ja joustavuutta kodin valaistukseen verrattuna perinteiseen valaistukseen.

Kierrätä lamput oikein

Vaihtaessasi vanhoja valaisinlamppuja on tärkeää hävittää ne asianmukaisesti. Led-lamput sekä osa pienoisloistelampuista (CFL) sisältävät elohopeaa, minkä vuoksi niitä ei saa hävittää sekajätteenä. Suomessa led-lamppuja ja loisteputkia otetaan vastaan sekä sähkölaiteromun (SER) että vaarallisen jätteen kierrätyspaikoissa. Lamppujen kierrätyksestä ei peritä kuluttajilta maksua. Vanhoja loisteputkilamppuja otetaan vastaan myös useissa kaupoissa.

Onnistunut lampun valinta parantaa asumismukavuutta ja vaikuttaa samalla energiankulutukseen. Pidä siis mielessäsi seuraavat asiat vaihtaessasi lamppua:

  • Lampun kanta
  • Valovirta (lumen)
  • Värisävy (K)
  • Energiamerkintä

Toivottavasti tämä opas auttaa sinua valitsemaan sopivat lamput kotiisi!

1 ajatus aiheesta “Valaisevat vaihtoehdot: Led lamppu ja muut lampputeknologiat”

  1. Paluuviite: Vihreä sähkö 🍃 Näin ostat ympäristöystävällistä sähköä

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top