Sähkön hinta on tasaantunut vuoden 2023 aikana edellistalven hintapiikkien jälkeen. Sähköä säästämällä pystyt säästämään selvää rahaa. Samalla onnistut vähentämään myöös päästöjä ja luontoa. Yleensä sähkön säästäminen tulee mieleen kuukausittaisen sähkölaskun tullessa postista. Erityisesti viime talven aikana sähkölasku saattoi olla tavanomaista suurempi, etenkin pörssisähkösopimuksissa. Myös kiinteähintaisten sopimusten hintoja on nostettu energiapulan ja Venäjän sähkön tuonnin loputtua. Tässä tehokkaat vinkit sähkön säästämiseen.
Lämmitys kuluttaa paljon energiaa
Suuri osa sähköstä kuluu lämmitykseen, etenkin sähkölämmitteisissä omakotitaloista. Sähköllä lämmitetään asuintiloja, mutta myös varastotiloja ja autoa. Suurimmat säästöt sähkölaskussa saadaan yleensä aikaan termostaatin säädöllä samaan aikaan huolehtien siitä, että lämpö ei karkaa ulos. Lämmityksessä onnistut säästämään näin:
- Varmista, että sähköllä toimivaa lattialämmitystä ei ole säädetty liian kuumalle. Jo parin lämpöasteen pienentäminen tuo säästöjä. Uudemmissa termostaateissa on mahdollista ajastaa lämmitystä. Tällöin lämmitys kannattaa kohdistaa niihin kellonaikoihin kun kotona oleskellaan ja kylpyhuonetta käytetään. Yön ajaksi lämpöä voi vähentää.
- Säädä lämmitystä tai ilmastointia pienemmälle. Jo parin asteen muutoksella pystyt säästämään. Sähkölämmitteisissä taloissa kannattaa laskea lämpötilaa esimerkiksi lomien ajaksi. Tutkimuksissa todettu optimaalinen lämpötila oleskelutiloille on noin 21 astetta. Monet pitävät viileästä ilmasta nukkuessaan, eli makuuhuoneiden lämpötilan voi laskea hieman muita huoneita alemmaksi.
- Ovien ja ikkunoiden tiivisteiden kunto kannattaa tarkistaa, ja varmistaa että lämpöä ei karkaa niiden kautta. Tiiviit ikkunat ja ovet myös vähentävät vedon tunnetta huoneissa, mikä vähentää samalla myös lämmityksen tarvetta.
- Talvisin ei kannata pitää makuuhuoneen ikkunaa auki. Varmista, että ilmanvaihto on säädetty oikein.
- Tuuletus kannattaa hoitaa tarvittaessa nopeasti ikkunoiden kautta käyttämällä ristivetoa hyödyksi. Muutama minuutti riittää. Tuuletuksen ajaksi ikkunoiden alla sijaitsevat patterit kannattaa sammuttaa energian säästämiseksi.
- Varastotiloja ei kannata pitää samassa lämpötilassa kuin kotia. Usein esimerkiksi autotallin lämmitys vie lähes yhtä paljon sähköä kuin asuintilojen lämmittäminen.
- Lämmityslaitteita kannattaa käyttää siinä järjestyksessä missä ne tulevat edullisimmiksi. Siksi esimerkiksi ilmalämpöpumppu kannattaa säätää täydelle teholle, ennen kuin ottaa käyttöön suoraan sähköllä lämmittävät patterit.
- Mikäli kodistasi löytyy varaavia lämmityslaitteita, kannattaa ne ajastaa lämpenemään silloin, kun sähkö on halvinta, eli yöaikaan.
- Myös lämminvesivaraajaan säätöihin kannattaa tutustua. Uudemmissa malleissa lämmitystä on mahdollista keskittää yöaikaan.
Suunnittele saunominen huolella
Useista suomalaisista kodeista löytyy todellinen sähkösyöppö: nimittäin sähkökiuas. Näillä vinkeillä minimoit saunomiseen käytetyn sähkönkulutuksen:
- Älä pidä kiuasta päällä turhaan. Saunaan kannattaa mennä heti, kun haluttu lämpötila on saavutettua. Samoin kiuas kannatta laittaa pois päältä heti, kun poistut saunasta. Kiukaaseen varastoitunut lämpö riittää hyvin kuivattamaan saunatilan.
- Saunaa ei kannata lämmittää turhaan. Perheen kaikkien jäsenten kannattaa käyttää saunaa samana iltana, jotta saunaa ei tarvitse lämmittää niin useana päivänä viikosta. Voit esimerksi katsoa viikkonumeron ja saunoa vain parillisina viikkoina.
- Saunan kiuas kannattaa valita saunan koon mukaan. Liian iso kiuas kuluttaa turhaan energiaa ja tekee saunomisesta epämiellyttävää.
Kodinkoneet
Toinen paljon sähköä kuluttava laite kotona on pyykinpesukone. Pyykkien pesemistä ei voi tietenkään jättää välistä, mutta näin se onnistuu energiatehokkaasti:
- Suosi täysiä koneellisia. Vajaatäyttö- ja pikaohjelmat kuluttavat usein sähköä lähes täyden koneellisen verran.
- Esipesua kannattaa välttää normaalitilanteissa. Todella likaisen pyykin kanssa se saattaa kuitenkin tulla tarpeeseen.
- Linkoaminen on energiatehokkaampaa kuin rumpukuivaus. Siksi pyykki kannattaakin lingota vähintään 1 000 r/min nopeudella ennen rumpukuivausta. Hyvä vaihtoehto rumpukuivaukselle on pyykin rimustaminen kuivumaan. Kuivausrummun käyttö kannattaa säästää vain sellaiselle pyykille, joka todella vaatii sitä.
Ruoanvalmistus ja keittiön laitteet
Myös ruoan valmistamisessa sähköä kuluu. Suurimmat säästöt kokkaillessa saadaan aikaan seuraavien vinkkien avulla:
- Valitse liedelle tasapohjainen keittoastia ja käytä kantta ruokaa kypsentäessä. Kannattaa myös valita oikean kokoinen keittolevy kattilalle.
- Keittolevyn tehoa kannattaa pienentää heti, kun kiehuminen alkaa.
- Sekä lieden että uunin jälkilämmön voi hyödyntää. Uunin virran voi sammuttaa etukäteen, noin 15 minuuttia ennen ruoan kypsymistä. Jos teet uunissa ruokaa, kannattaa myös perunat kypsentää silloin uunissa eikä liedellä.
- Pienten annosten lämmittäminen ja kypsentäminen kannattaa hoitaa mikroaaltouunissa.
- Jos olet uusimassa keittiön kalusteita, kannattaa valita induktioliesi. Se kuluttaa noin 35 % vähemmän sähköä perinteiseen valurautalevyyn verrattuna. Lisäksi se on sähkövastusliettä turvallisempi.
- Astianpesukone saattaa kuluttaa sähköä 0,7 – 1,7 kWh per pesukerta. Jos mahdollista, ajasta astianpesukone pesemään tiskit yöllä.
Kodin valaistus
Valaistuksen osuus sähkönkulutuksesta pienenee jatkuvasti energiatehokkaiden Led-valojen vallatessa markkinaa perinteisiltä hehku- ja loisteputkilampuilta. Silti valaistuksen osuus kodin sähkölaskusta on tyypillisesti noin 5 prosentin luokkaa, joten myös valaistuksessa kannattaa kiinnittää huomiota sähkön kulutukseen.
- Valot kannattaa sammuttaa silloin, kun niitä ei tarvita.
- Valoja voi myös ohjata hämärä- tai liiketunnistimilla, jolloin valot eivät ole turhaan päällä.
- Kun ostat uusia lamppuja, valitse mahdollisimman energiatehokas tuote.
- Voit lukea oppaamme erilaisista lampputyypeistä, sen avulla pystyt helposti valitsemaan sopivan lampun.
Kodin muut sähkölaitteet
Moderneista kodeista löytyy erinäköisiä sähkölaitteita. Nyt kun pörssisähkön hinta käy jatkuvasti uusissa ennätyslukemissa, kannattaa niiden käyttöön kiinnittää huomiota.
- Sammuta laitteet silloin kun et käytä niitä.
- Uusia laitteita hankkiessasi kiinnitä huomiota energiatehokkuusluokkaan. A tai A+ -luokan laitteet kuluttavat vähiten energiaa. EU:n uusi energiamerkintä otettiin käyttöön vuonna 2021, ja sen avulla on helppo vertailla eri laitteiden energiankulutusta
- Harkitse vanhojen laitteiden päivittämistä uusiin. Esimerkiksi vanhat jääkaapit kuluttavat huomattavasti enemmän energiaa kuin uudet.
- Pakastimen sulatus silloin tällöin kannattaa. Kylmälaitteiden sisälle kertynyt jää alentaa energiatehokkuutta. Sulatus kannattaa tehdä vähintään kerran vuodessa.
- Sähköauton lataus kannattaa ajastaa yöaikaan. Useimmista automalleista löytyy ajastustoiminto, jonka avulla lataus on mahdollista suorittaa silloin, kun energia on kaikkein edullisinta.
Toivottavasti pystyt näiden ohjeiden avulla säästämään sähköä ja rahaa. Lisää vinkkejä voit lukea esimerkiksi Ylen sivuilta.