Sähkön arvonlisävero laski väliaikaisesti

Sähköstä maksettava arvonlisävero alenee tilapäisesti 10 prosenttiin normaalin 24 prosentin sijaan. Veroalennus on voimassa 1.12.2022 – 30.4.2023. Käytännössä veroalennus tarkoittaa hieman yli 11 prosentin alennusta sähkön hintaan.

Tällä aikavälillä sähkön hinta sivustollamme ilmoitetaan myös 10 %:n arvonlisäverolla.

Kuinka saan veroalennuksen käyttöön?

Veroalennus tulee käyttöön kaikille kuluttajien sähkösopimuksille automaattisesti, eikä kuluttajien tarvitse sitä erikseen hakea. Sen sijaan sähkövähennystä ja sähkötukea täytyy hakea erikseen. Näistä tukimuodoista voit lukea lisää esimerkiksi Ylen sivuilta.

Veroalennus saattaa laskea sähkölaskua jopa sadoilla euroilla

Parhaimmassa tapauksessa väliaikainen arvonlisäveron alennus pienentää sähkölaskua jopa sadoilla euroilla. Esimerkiksi noin 2000 kilowattitunnin kuukausikulutuksen omakotitalo hyötyy arvonlisäveron alennuksesta noin 110 euroa kuukaudessa.

Veroalennus on saanut myös kritiikkiä

Arvonlisäveron alennus on saanut osakseen kritiikkiä esimerkiksi siitä, tuleeko hyöty lopulta kuluttajille vai päätyykö se kuitenkin sähköyhtiölle. Erityisesti huoli on asiakkaista, jotka ottavat uusia sähkösopimuksia arvonlisäveroalennuksen aikaan.

Lisäksi huolta on ollut siitä, että etu ei kannusta säästämään sähköä. Sähkön korkea hinta johtuu pääasiassa Venäjän tuonnin loppumisesta ja siitä, että omaa tuotantoa ei ole riittävästi kulutukseen nähden. Sähkömarkkinoilla hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Korkean kysynnän ja matalan tarjonnan myötä hinta luonnollisesti nousee. Hinnan keinotekoinen laskeminen ei kannusta käyttäjiä vähentämään sähkönkulutusta. Sähkön säästäminen onkin suositeltavaa aina, ja erityisesti silloin, kun sähkö on kallista.

Veroalennus tulee käyttöön myös vanhoihin sähkösopimuksiin. Eli myös aikaisemmin edullisen sähkösopimuksen tehneet hyötyvät veroalennuksesta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top