Sähkötuki toi helpotusta sähkön korkeisiin hintoihin – valtio maksaa avustuksia kotitalouksille ja veronmaksajille

Valtion myöntämät julkiset avustukset, kuten sähkötuki korkeisiin sähkön hintoihin liittyen ovat merkittävästi helpottaneet taloudellista taakkaa suomalaisille kotitalouksille. Tähän mennessä valtio on korvannut sähköä myyville yhtiöille noin 106 miljoonan euron edestä asiakkaille tehtyjä sähköhyvityksiä. Tämä summa kasvaa vielä, sillä yhtiöillä on edelleen aikaa hakea korvauksia hyvityksistä.

Sanna Marinin (sd.) hallitus ryhtyi viime talvena toteuttamaan kolmea toimenpidettä korkeiden sähkön hintojen kanssa kamppailevien kotitalouksien auttamiseksi. Yksi näistä toimenpiteistä oli sähköyhtiöiden asiakkaille myöntämä hyvitys.

Ylen artikkelin mukaan suurin osa hyvityksistä on jo saapunut asiakkaille, ja nyt hyvityksiä käsitellään valtiokonttorissa, joka vastaa hyvitysten maksamisesta sähköyhtiöille valtion kassasta.

Lopullinen kokonaissumma tiedetään vasta heinäkuussa, kun yhtiöt ovat toimittaneet viimeiset tiedot maksetuista hyvityksistä.

Toinen valtion tarjoama sähköavustus on Kelan maksama sähkötuki vähävaraisille kotitalouksille. Maaliskuussa noin 900 kotitaloutta sai Kelan myöntämää väliaikaista sähkötukea. Tämä tieto perustuu Kelan tuoreeseen tilastoon. Tammi-huhtikuun aikana Kela maksoi yhteensä noin 360 000 euroa sähkötukea.

Kelan väliaikainen sähkötuki on tarkoitettu kaikista pienituloisimmille kotitalouksille, joiden talous joutui vaikeuksiin viime talvena voimakkaan sähkön hinnannousun seurauksena.

Sähkötukea voi saada, jos kotitaloudella on vakituisessa käytössä oleva asunto ja he ovat saaneet sähkölaskun tammi-huhtikuun aikana. Sähkötukea myönnetään sähköenergian, sen arvonlisäveron ja perusmaksun kustannuksiin, mutta ei sähkönsiirtoon tai viivästysmaksuihin.

Tukea maksetaan 60 prosenttia 400 euron omavastuun ylittävästä osasta. Yksi talous voi saada sähkötukea enintään 660 euroa kuukaudessa.

Lisäksi tänä vuonna kansalaiset voivat hakea verottajalta sähkövähennystä, mikäli heidän neljän kuukauden sähkölaskunsa ylittää 2 000 euroa. Verohallinto on ilmoittanut, että tänä vuonna noin 1 990 henkilöä on hakenut sähkövähennystä. Aiemmin arvioitiin, että noin 252 000 kotitaloutta saisi tämän vähennyksen, joten hakijoiden määrä jää vain murto-osaan ennusteesta.

Arvioiden mukaan valtion verotulot vähentyisivät tänä vuonna noin 265 miljoonaa euroa sähkövähennysten vuoksi.

Näiden julkisten avustusten tarkoituksena on lieventää sähkön hintojen aiheuttamaa taloudellista taakkaa kotitalouksille, erityisesti niille, joiden tulot ovat pienimmät. Korkeat sähkön hinnat ovat vaikuttaneet monien talouksien taloustilanteeseen ja aiheuttaneet haasteita arjen taloudenhoidossa.

Julkiset avustukset tarjoavat konkreettista apua kotitalouksille, joiden on vaikea selviytyä korkeista sähkölaskuista. Ne ovat osa laajempia toimenpiteitä, joita hallitus on toteuttanut sähkönhintojen kohtuullistamiseksi ja kansalaisten taloudellisen tilanteen parantamiseksi.

Korkeat sähkön hinnat ovat olleet polttava aihe viime talvena, ja hallituksen toimenpiteet ovat vastaus kansalaisten huolenaiheisiin. On tärkeää, että valtio jatkaa tällaisten avustusten tarjoamista ja pyrkii edelleen kohtuullistamaan sähkön hintoja, jotta kaikki kotitaloudet voivat selviytyä taloudellisesti haastavista ajoista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top