Vihreä sähkö: Askel askeleelta kohti ympäristöystävällisempää energiavalintaa

Sähköntuotannon ympäristövaikutukset ovat nousseet tärkeäksi puheenaiheeksi ilmastonmuutoksen hillitsemisen yhteydessä. Yhä useammat kuluttajat haluavat tehdä ympäristötietoisen valinnan ja ostaa vihreää sähköä. Vihreä sähkö tarkoittaa uusiutuvista energialähteistä, kuten aurinko-, tuuli- ja vesivoimasta, tuotettua sähköä. Tässä oppaassa esittelemme, miten kuluttaja voi ostaa vihreää sähköä ja edistää kestävää energiantuotantoa.

Kun valitset vihreän sähkön, teet ympäristöystävällisen valinnan ja edistät kestävää energiantuotantoa. Kuluttajina meillä on valtaa vaikuttaa energiamarkkinoihin ja suunnata rahavirtoja kohti uusiutuvaa energiaa. Pienet teot voivat johtaa suuriin muutoksiin, kun siirrymme kohti ympäristöystävällisempää energiavalintaa.

Sähköyhtiöiden tarjonta

Fortum

Osassa Fortumin sähkösopimuksissa on mahdollista valita joko 100 % uusiutuva energia tai 100 % aurinkoenergia. Uusiutuvasta energiasta perittävä lisämaksu on tällä hetkellä 4,90 €/kk + 0,40 c/kWh. Aurinkoenergialla kuukausittaisen lisämaksun suuruus on 5,90 € + 0,4 c/kWh. Sähkö on tuotettu vesi-, aurinko-, tuuli- ja bioenergian avulla.

Lisäksi Fortumilla on tarjolla myös ilmainen vaihtoehto, jossa energia tuotetaan hiilidioksidipäätöttömästi ydinvoiman tai uusiutuvan energian avulla.

Vihreä sähkö Fortum

Helen

Helen tarjoaa oman tuotteen vihreän sähkön ostamiseen. Tarjolla on Ympäristösähkö-niminen tuote, jossa sähkön hinta on tällä hetkellä 20 c/kWh. Tuotteen kuukausittainen perusmaksu on 4,74 €/kk. Ympäristösähkössä alkuperä on alkuperätakuun avulla varmennettua tuuli-, aurinko- ja vesivoimaa. Helen on sitoutunut olemaan hiilineutraali toiminnassaa viimeistään vuonna 2030.

Oomi

Oomi tarjoaa Oomi Uusiutuva -nimisen lisäpaketin mihin tahansa heidän sähkösopimukseen. Uusiutuvassa paketissa sähkö tuotetaan kestävästä energiasta bio-, vesi-, tuuli-, ja aurinkoenergian avulla. Hinta kyseiselle tuotteelle on 1,70 c/kWh.

Väre

Väre tarjoaa sekä määräaikaisia että jatkuvia vaihtoehtoja vihreän sähkön ostamiseen. Pörssisähkösopimuksiin vihreän sähkön lisähinta on 3,90 €/kk.

Näin ostat vihreää sähköä

 1. Selvitä energiantoimittajien tarjonta: Ensimmäinen askel kohti vihreän sähkön ostamista on selvittää eri energiantoimittajien tarjoamat vaihtoehdot. Monet sähköyhtiöt tarjoavat nykyään erilaisia vihreän sähkön sopimuksia. Tarkastele toimittajien verkkosivuilta heidän tarjoamiaan tuotteita ja vertaile niitä toisiinsa. Kiinnitä huomiota sähkön alkuperätakuuseen, joka takaa, että ostamasi sähkö on todella uusiutuvista energialähteistä peräisin.
 2. Tutki energiatodistuksia: Energiantoimittajien sähkön alkuperä voidaan todentaa erilaisten energiatodistusten avulla. Näitä todistuksia kutsutaan usein alkuperätakuiksi tai sertifikaateiksi. Esimerkiksi uusiutuvan energian alkuperätakuu takaa, että tietty määrä sähköä on tuotettu uusiutuvista energialähteistä. Tutki energiatodistusten käyttöä ja varmista, että valitsemasi toimittaja käyttää sertifioituja ja luotettavia järjestelmiä.
 3. Vertaile hintoja ja sopimuksen kestoa: Vihreän sähkön hankkimisen yhteydessä on tärkeää vertailla eri energiantoimittajien hintoja ja sopimuksen kestoa. Vertailun avulla voit löytää itsellesi edullisimman vaihtoehdon. Kiinnitä kuitenkin huomiota myös sopimuksen kestoon. Joissain tapauksissa pidemmän aikavälin sopimus voi olla taloudellisesti kannattavampi ja samalla sitouttaa sinut ekologisempaan valintaan pitkäksi aikaa.
 4. Hanki tietoa toimittajan ekologisista investoinneista: Kun valitset vihreää sähköä tarjoavan toimittajan, on hyvä tarkistaa heidän tekemänsä ekologiset investoinnit. Monet energiayhtiöt investoivat uusiutuvan energian tuotantoon ja kestävään kehitykseen. Selvitä, millaisia hankkeita ja projekteja toimittaja tukee tai omistaa. Näin voit varmistaa, että valitsemasi yhtiö on todella sitoutunut ympäristöystävälliseen toimintaan.
 5. Harkitse omaa sähkön tuotantoa: Vaihtoehtona vihreän sähkön ostamiselle voit harkita myös oman sähkön tuottamista esimerkiksi aurinkopaneeleilla. Aurinkopaneelien asentaminen omaan kotiin mahdollistaa oman uusiutuvan energian tuottamisen ja voi merkittävästi pienentää sähkölaskuasi. Tarkista kuitenkin ennen investointipäätöstä mahdolliset tuet ja avustukset, joita voit saada aurinkopaneelien hankintaan.
 6. Seuraa sähkönkulutustasi: Vihreän sähkön ostamisen lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota myös omaan sähkönkulutukseen. Tee energiatehokkaita valintoja, kuten käytä led- tai energiansäästölamppuja ja vähennä turhia sähkölaitteiden standby-tiloja. Pienentämällä sähkönkulutusta voit edelleen vähentää hiilijalanjälkeäsi ja tehdä ympäristöystävällisen valinnan.

Uusiutuvan energian edut

Uusiutuva energia, kuten aurinko-, tuuli- ja vesivoima, tarjoaa lukuisia etuja niin ympäristön kuin taloudenkin näkökulmasta. Tässä osiossa käsittelemme uusiutuvan energian hyötyjä ja sen merkitystä kestävän kehityksen kannalta.

 1. Vähentää kasvihuonekaasupäästöjä: Uusiutuva energia tuotetaan uusiutuvista luonnonvaroista, jotka eivät lopu eivätkä aiheuta haitallisia päästöjä. Sen käyttö vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista, kuten öljystä ja hiilestä, ja vähentää näin kasvihuonekaasupäästöjä. Tämä on tärkeä askel ilmastonmuutoksen torjunnassa.
 2. Parantaa ilmanlaatua: Uusiutuva energia ei tuota saasteita, kuten rikkidioksidia, typen oksideja ja hiukkaspäästöjä, jotka ovat haitallisia ihmisten terveydelle. Siirtyminen uusiutuvaan energiaan edistää puhtaampaa ja terveellisempää ympäristöä sekä vähentää sairauksia, jotka liittyvät huonoon ilmanlaatuun.
 3. Energiavarmuus: Uusiutuvat energialähteet ovat paikallisia ja hajautettuja. Niiden hyödyntäminen vähentää riippuvuutta tuontienergiasta ja öljyn hintavaihteluista. Samalla se luo paikallisia työpaikkoja ja taloudellista kasvua uusiutuvan energian sektorilla.
 4. Kestävä kehitys: Uusiutuva energia on olennainen osa kestävää kehitystä. Sen käyttö edistää luonnonvarojen kestävää hyödyntämistä ja auttaa säilyttämään ekosysteemien tasapainon. Uusiutuva energia tarjoaa pitkän aikavälin ratkaisun energiantuotantoon ilman, että se vaarantaa tulevien sukupolvien tarpeita.
 5. Innovointi ja työllisyys: Uusiutuva energia tarjoaa mahdollisuuksia teknologiselle innovaatiolle ja uusien työpaikkojen luomiselle. Tämä voi stimuloida taloutta ja luoda työmahdollisuuksia esimerkiksi uusiutuvan energian tuotantoon, suunnitteluun, asennukseen ja ylläpitoon liittyvillä aloilla.
 6. Säästöt ja kustannustehokkuus: Vaikka uusiutuvan energian tuotantoinvestoinnit saattavat olla aluksi korkeammat, pitkällä aikavälillä se voi johtaa säästöihin. Uusiutuvan energian kustannukset ovat laskeneet merkittävästi viime vuosina, ja se voi olla taloudellisesti kannattavaa sekä kotitalouksille että yrityksille.

Uusiutuvan energian edut ovat kiistattomat. Niiden hyödyntäminen on ratkaisevan tärkeää ympäristön suojelemiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Kuluttajilla on merkittävä rooli tässä muutoksessa, sillä valitsemalla vihreän sähkön he voivat tukea uusiutuvan energian käyttöä ja edistää kestävää kehitystä.

Yhteenveto

Vihreän sähkön ostaminen on askel kohti kestävämpää tulevaisuutta. Kuluttajilla on mahdollisuus vaikuttaa energiantuotantoon valinnoillaan. Tutustu eri energiantoimittajien tarjontaan, vertaile hintoja ja energiatodistuksia sekä harkitse myös oman sähkön tuottamista. Muista seurata sähkönkulutustasi ja tehdä energiatehokkaita valintoja arjessasi. Yhdessä voimme edistää ympäristöystävällistä energiaa ja hillitä ilmastonmuutosta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top